Coding-Decoding Questions | Reasoning Questions with Answers

Facebook Twitter google+

Here we sharing selective and important multiple choice Coding and Decoding reasoning questions and answers for govt exams, which are usually asked in Government Exams. This is the aptitude questions and answers section on Coding and Decoding reasoning for various competitive examination. Aptitude is the central point that determines your selection in competitive exams SSC, MTS, CGL, Bank, Defence and Railway etc. Hence, Try these online tests on Coding and Decoding reasoning. Coding and Decoding reasoning solved questions or problems with solutions covered for all competitive exams, interviews and entrance tests.

Question List Coding Decoding

  • 21 . Consider the following statements and answer the question given below:-
    (a) SXT means S is the brother of T.
    (b) S-T means S is the mother of T.
    (c) S+T means S is the father of T.
    Which of the following represents, ‘M is the son of Q’ ?

    (A). MXT–Q

    (B). M-TXQ

    (C). MXT+P-Q

    (D). Q-TXM

    Show Answer
  • 22 . Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

    (A). BDF

    (B). CIL

    (C). DPR

    (D). EYZ

    Show Answer
  • 23 . In a certain code language, 134 means good and tasty, 478 means see good pictures, and 729 means pictures are faint. Which of the following digits stand for see?

    (A). 4

    (B). 7

    (C). 2

    (D). 8

    Show Answer
  • 24 . If ‘air’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘sky’, ‘sky’ is called ‘yellow’. ‘yellow’ is called ‘water’ and ‘water’ is called ‘pink’ then what is the colour of clear ‘sky’ ?

    (A). Yellow

    (B). White

    (C). Sky

    (D). Pink

    Show Answer
  • 25 . How many 4’s are there proceeded by 7 but not following by 3?
    5932174269746132874138325674395020187463

    (A). 3

    (B). 4

    (C). 1

    (D). 6

    Show Answer
  • 26 . If ‘+’ mean ‘÷’, ‘-’ means ‘x’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘x’ means ‘-’, then 36x12+4÷6+2-3 = ?

    (A). 40

    (B). 42

    (C). 18

    (D). 13

    Show Answer
  • 27 . Which one of the following equation is correct?

    (A). 12÷2+4x3=6

    (B). 12x3+4÷2=42

    (C). 12÷3+4x2=12

    (D). 12x4÷2+3=25

    Show Answer
  • 28 . If 235 = 38 and 452 = 45, then 345 = ?

    (A). 49

    (B). 66

    (C). 72

    (D). 50

    Show Answer
  • 29 . Two words are given. Using the letters contained in these two words which one of the following words can be formed? (a) LEADER, (b) CLIMB.

    (A). MINUTE

    (B). DEBATE

    (C). BLEAK

    (D). MIRACLE

    Show Answer
  • 30 . If UNIVERSITY is 1273948756, how can TRUSTY be written in that code?

    (A). 542856

    (B). 541856

    (C). 531856

    (D). 541956

    Show Answer