Dalip Shree Shyam Comp Tech. 9811480287

Politics GK Question Answers | Politics Quiz Question

Facebook Twitter google+

Under political subject, maximum questions are asked in the govt. examinations, related issues including Indian Politics, Constitution, Lok Sabha, Rajya Sabha and Presidential affairs. In the examinations, some questions related to politics are asked which have their own importance. In any government exams, questions in general knowledge are the appropriate number of questions related to politics. You can guide this website for any type of information related to politics, quiz, and all type of questions with detailed solution. All types of data available here related to the all govt. examinations which are highly useful for any candidate and participant. Questions related to politics are asked in examinations of SSC, UPSC, Banking, Defense, Railway etc.

Question List Politics Gk Quiz

  • 1 . When was Delhi made the amendment of the capital of India?

    (A). 1991

    (B). 1993

    (C). 1990

    (D). 1989

    Show Answer
  • 2 . Who represented India in ILO 1919?

    (A). Charan Singh

    (B). Morarji Desai

    (C). Shankar Dayal Sharma

    (D). N. M. Joshi

    Show Answer
  • 3 . Who is the head of the Advisory Committee on Fundamental Rights?

    (A). Dr. B.R. Ambedkar

    (B). Jawahar Lal Nehru

    (C). Lala Lajpat Rai

    (D). Sardar Vallabh Bhai Patel

    Show Answer
  • 4 . When was the first Public Service Commission established?

    (A). October 1, 1930

    (B). October 1, 1926

    (C). October 10, 1930

    (D). October 15, 1926

    Show Answer
  • 5 . In which year the Indian Constitution was adopted?

    (A). 26 January 1949

    (B). 26 November 1949

    (C). 26 January 1963

    (D). 15 August 1949

    Show Answer
  • 6 . How many members can be nominated by the President?

    (A). 11

    (B). 09

    (C). 05

    (D). 02

    Show Answer
  • 7 . Which language is not included in the constitution?

    (A). Telugu

    (B). English

    (C). Odia

    (D). Marathi

    Show Answer
  • 8 . How many states have been formed on the basis of language in India?

    (A). 18

    (B). 14

    (C). 07

    (D). 04

    Show Answer
  • 9 . How much majority is needed to pass the amendment?

    (A). Three-third majority

    (B). Two fourth majority

    (C). Two-thirds majority

    (D). One-fourth majority

    Show Answer
  • 10 . Now who is the Vice President of India in 2022?

    (A). Venkaiah Naidu

    (B). Mohammad Hamid Ansari

    (C). Mr. Jagdeep Dhankhar

    (D). Bhairon Singh Shekhawat

    Show Answer